Ust Amru Khalid Antara 100 Orang Berpengaruh Di Dunia

By | February 19, 2013 at 9:59 am | 2,147 views | No comments | Artikel Bacaan, Tokoh dan Biografi

Nama diberi Amru Muhammad Hilmi Khalid atau lebih dikenali sebagai Ust. Amru Khalid. Beliau merupakan seorang ustaz dan da’I muda Mesir yang banyak berkecimpung dalam medan “pengurusan kalbu”. Beliau dilahirkan di Alexandria, Mesir pada 5 September 1967. Amru Khalid pernah aktif mengisi pengajian di masjid-masjid sekitar Kaherah. Da’i yang memiliki hobi olahraga tenis dan squash ini menjadi penyampai di salah satu acara televisyen paling popular di Timur Tengah, Shuna’ul Hayah (Pengurus Hidup).


Wajah seorang pejuang

Beliau sangat disukai oleh semua lapisan masyarakat, atas mahupun bawah, kecuali pemerintahan sekular yang tidak menyukai orang-orang yang menganjak masyarakat, khususnya golongan muda ke jalan kebenaran kerana hal ini akan mengancam kesetiaan mereka kepada pemerintah (sekular). Disebabkan beliau dilarang keras berceramah di dalam negeri Mesir, seperti yang berlaku kepada Dr. Yusuf Al-Qardhawi, da’i yang satu ini akhirnya memilih untuk tingal di Birmingham, England sambil meneruskan pengajiannya.
The New York Times Magazine, merujuk kepada populariti beliau di negara-negara Arab, menyifatkan beliau dalam isu April 30, 2006 sebagai “pendakwah televisyen Islam yang paling terkenal dan berpengaruh di dunia.” Amru Khalid baru-baru ini telah dipilih sebagai salah seorang daripada 100 orang yang paling berpengaruh di dunia oleh majalah Time. Beliau telah memberi inspirasi kepada belia Arab untuk menyumbang kepada pembangunan sosial ekonomi negara dengan melancarkan konsep “Lifemakers” .


Bersama keluarga tercinta

Pendidikan:
Beliau berkelulusan dari Universiti Kaherah pada tahun 1988 dengan ijazah dalam Perakaunan. Pada tahun 2001, beliau menerima diploma dari Institut Pengajian Islam. Beliau menerima Ph.D beliau di Universiti Wales, Lampeter pada Mei 2010 dengan gred A. Beliau mula mengajar di masjid-masjid pada tahun 1990 ketika masih bekerja sebagai seorang akauntan. Pada tahun 1998, beliau berpindah ke dakwah sepenuh masa, terutamanya di televisyen satelit. Kuliah popular Khaled, yang dapat dilihat pada saluran Iqraa TV melalui siaran satelit langsung Nilesat, juga diedarkan melalui Internet dan pada pita kaset audio dan video.

Pekerjaan:
• Akauntan awam untuk syarikat dan yayasan di Pejabat Biro Akauntan Arab, Mesir (1998).
• Menyampaikan ceramah umum secara rutin selama dua tahun di Mesir, dengan anggaran jumlah hadirin mencapai hingga 35,000 hadirin (2000-2002).
• Penyampai dan pengaturcara bagi acara “Shuna’ul Hayah”.
• Pengasas laman web miliknya, yang merupakan salah satu laman web peribadi paling popular di seluruh dunia. Lebih dari 2 juta pengunjung setiap bulan.
http://www.amrkhaled.net/suggested/index.php

Pengalaman berorganisasi:
• Ketua Himpunan Mahasiswa Fakulti Perdagangan Universiti Kaherah (1988).
• Wakil Presiden Badan Eksekutif Mahasiswa Universiti Kaherah (1988).
Penghargaan:
• Penghargaan dari WHO dalam Peringatan Hari Bebas Rokok Antarabangsa atas dedikasi beliau dalam program “Shuna’ul Hayah” (Mei 2004).
• Beliau terpilih sebagai orang kedua paling popular setelah Presiden Mesir dalam sebuah tinjauan pendapat yang dikendalikan oleh Majalah Asy-Syabab, salah sebuah majalah Arab popular.

Program televisyen:
Amru Khalid juga adalah seorang pendakwah Islam dan penceramah motivasi. Program televisyen beliau dibawa pada IQRAA TV dan penyiaran melalui satelit di seluruh dunia Islam. Beliau juga menerbitkan laman web sendiri, buku, CD dan kaset. Walaupun ceramah beliau biasanya dihantar dalam bahasa Arab, program sering sari kata dalam bahasa Inggeris. Laman web beliau membawa artikel dalam hampir 20 bahasa.

Kementerian & Penonton:
Amru Khalid menolak ekstremisme . Beliau mengumumkan bahawa orang Islam Arab mahu hidup aman dalam kewujudan bersama dengan Barat. Ajaran utama beliau kekal sama seperti orang-orang terdahulu dalam media yang lebih moden, bercakap tentang tindakan setiap hari untuk lebih dekat kepada Allah seperti kejujuran, merendah diri, dan bersikap sopan. Beliau percaya bahawa untuk memperbaiki masyarakat ia mesti berubah dari akar umbi (dari bawah ke atas). Khalid menggalakkan pembangunan masyarakat di negara Arab dan Islam berdasarkan apa dia terma “Pembangunan Berasaskan Iman” (bahasa Arab: التنمية بالإيمان). Idea ini adalah untuk orang ramai untuk membangunkan masyarakat dan negara-negara mereka dengan iman sebagai motivasi dan panduan.

Penonton utama Khalid terdiri daripada Arab umur 15 melalui 35. Khalid percaya ini adalah orang-orang yang paling mampu mengubah dunia Islam. Beliau terkenal dengan bahasa yang difahami setiap hari dan pendekatan mesra beliau, walaupun bergurau pada masa-masa semasa kuliah beliau.

Pada tahun 2008, dalam pengundian dalam talian terbuka, beliau telah dipilih sebagai 6 orang intelek teratas di dunia dalam senarai Top 100 Intelektual Awam oleh Majalah Prospect (UK) dan Dasar Luar (Amerika Syarikat).

Amru Khalid adalah amat popular dengan golongan muda, kelas menengah muslim di dunia Arab. Kadang-kadang ia digambarkan “lebih popular daripada Oprah,” kejayaan beliau dalam mendekati kumpulan ini daripada penggunaan bahasa seharian untuk membincangkan isu-isu yang dihadapi setiap hari. Beliau menggunakan contoh-contoh nyata dan bercakap bersemangat dari hati, menggesa belia untuk mendekatkan diri kepada Islam dan menjadi aktif dalam membina masa depan yang lebih baik untuk komuniti mereka

Karya penulisan:
Amru Khalid juga merupakan seorang penulis. Artikelnya diterbitkan secara rutin pada setiap bulan di sejumlah media terkemuka Timur Tengah seperti Surat Khabar Al-Ahram (Mesir), Majalah Kullun Nas (Mesir), Majalah Al-Yaqdhah (Kuwait), Majalah Fawasil (Arab Saudi), Al-Mar’ah Al-Yaum (Emirat), Majalah Usrati (Kuwait) dan Surat khabar Al-Maidan (Mesir).
Selain itu, banyak buku-buku yang ditulisnya mendapat tempat di hati pembaca kerana cara penulisannya yang mudah difahami oleh pembaca. Antara buku yang telah diterbitkan dan diterjemahkan ke pelbagai bahasa ialah :
-Akhlaqul Mu’min
-‘Ibadatul Mu’min
-Ishlahul Qulub
-Ash-Shabr wa Adz-Dzauq
-Yusuf ‘Alaihis Salam
-Hatta Yuqhayyiyyiru Ma bi Anfusihim

 

Sumber:
1. http://islam.about.com/od/activism/p/amrkhaled.htm
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Amr_Khaled
3. Khalid, A. (2006). Semulia Akhlak Nabi (Akhlak Mukmin). AQWAAM.

Disediakan :
 Ijlal Mohd Diah
ISM Sains(Matematik) dengan Pendidikan, UPSI

About the Author

Radhi

Saya seorang Muslim yang amat berharap suatu hari nanti Islam pasti memanyungi seluruh umat manusia di dunia ini.InshaALLAH!Hubungi saya di Facebook Muhammad Radhi

Comments

© 2012 KeARAH. All rights reserved.
Created by: Faiz Shukri