KeARAH Kelantan Kunjungi KL dan Melaka

By | May 14, 2012 at 3:22 pm | 674 views | 2 comments | KeARAH Wilayah Timur

HALUAN Kelantan telah menganjurkan kembara remaja ke Kuala Lumpur dan Melaka dari 13 hingga 17 Mac 2010. Kembara tersebut telah disertai oleh 47 orang peserta yang terdiri daripada 16 putera, 17 puteri dan 7 orang kanak-kanak. Mereka diiringi oleh 7 orang pengiring yang diselia oleh En Mahmud bin Jaaffar.

Pada hari pertama lawatan tersebut, rombongan telah berkunjung ke Zoo Melaka, Taman Mini Malaysia, Muzium Samudera dan Melaka River Cruise. Para remaja peserta rombongan telah dapat menghayati keindahan alam ciptaan Allah di samping mengenali budaya dan warisan masyarakat di Malaysia.

Pada hari kedua lawatan, mereka telah mengadakan lawatan ke kilang Proton, sebelum bertolak Karangkraf. Pengarah Karangkraf, Dato’ Hussamuddin Hj Yaakob yang merupakan seorang anak jati Kelantan berkata, ”ramuan kejayaan bukan sahaja usaha yang gigih dan berani menghadapi cabaran tetapi keyakinan kepada pertolongan Allah dan sentiasa bertawakal kepada-Nya”. Beliau juga menasihati peserta rombongan agar yakin pada diri sendiri dan berani membuat sesuatu perubahan.

Di waktu petang, rombongan bertolak ke Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam untuk mengikuti satu slot tazkirah yang disampaikan oleh Ustaz Farhan. Seusai tazkirah tersebut, mereka diraikan dengan hidangan minum petang dan cenderahati istimewa daripada pihak masjid.

Pada hari yang ketiga, mereka berkunjung ke Petrosains, KLCC dan mengikuti satu slot lagi tazkirah mengenai ‘Remaja dan Generasi al-Quran’ di Masjid KLCC sebelum dijamu makan tengah hari. Mereka sempat membeli-belah di Timesquare dan meneroka bandaraya Kuala Lumpur dengan menaiki monorel.

Keesokan pagi, mereka bertolak ke Masjid Putrajaya sebagai lawatan penutup. Di sini, mereka telah dapat bermesra dengan ahli-ahli HALUAN di Putrajaya sambil dijamu selera makan tengahari.

Pelbagai pengalaman baru dan pengetahuan yang berharga dapat dikutip melalui lawatan ini. Jelas usaha ini telah dapat membina semangat kerjasama dan ukhwah, pembentukan disiplin samada dari segi masa atau komunikasi, stamina diri, sifat kepimpinan, percambahan minda dan motivasi diri.

About the Author

Radhi

Saya seorang Muslim yang amat berharap suatu hari nanti Islam pasti memanyungi seluruh umat manusia di dunia ini.InshaALLAH!Hubungi saya di Facebook Muhammad Radhi

2 Comments

 1. Husnul Khotimah (7 years ago)

  Assalamualaikum… Mr. Admin .. boleh saya tahu bagaimana Admin deal ngan proton untuk buat lawatan ke sana … please email me…harap sgt2..

  • Radhi (7 years ago)

   waalaikumssalam wbt..terima kasih byk2 dgn respon cik ya.
   saya dah reply respon cik dlam email cik..diharap membantu
   Mohon check..
   Saya amat2 hargai dengan respon ni

Comments

© 2012 KeARAH. All rights reserved.
Created by: Faiz Shukri