Remaja dan Mahasiswa

Semuanya Ibadah?

Semuanya Ibadah?

By | May 1, 2013 at 10:44 pm | No comments

Hani: Ain, saya nak drop course saya. Ain: Eh, kenapa tiba-tiba je? Bukan awak memang minat akaun ke? Belajar pun terbaik! Tiap-tiap semester pun dapat dekan. Ada masalah ke? Hani: Ain, sebelum tu saya nak ucap terima kasih sangat-sangat sebab banyak tolong saya buat U-turn....

Posted in: Artikel Bacaan, Remaja dan Mahasiswa

Fenomena Kelesuan

Fenomena Kelesuan

By | March 3, 2013 at 7:59 am | No comments

  “Kak, jiwa kacau kak,” keluh Anis sebaik sahaja memasuki bilik senior yang amat dikenalinya. “Kenapa ni Anis?” soal Kak Amirah ingin tahu. “Saya rasa serabut sangat. Buat apapun tak kena. Tadi saya ingat nak mula buat assignment saya. Tapi saya stress sangat...

Posted in: Artikel Bacaan, Remaja dan Mahasiswa

Memanfaatkan Kecerdasan Kita Yang Berbeza

Memanfaatkan Kecerdasan Kita Yang Berbeza

By | January 14, 2013 at 11:21 pm | No comments

Multiple Intelligences/ Kecerdasan Pelbagai Situasi 1: Ain pernah menghadiri sebuah ceramah motivasi yang berkongsi mengenai tips untuk menjadi pelajar cemerlang di universiti. Di sana, dia tertarik dengan idea bernas penceramah yang mendedahkan bagaimana seorang pelajar...

Posted in: Artikel Bacaan, Remaja dan Mahasiswa

Pengaruh Latar Belakang Keluarga Terhadap Pemilihan Karier

Pengaruh Latar Belakang Keluarga Terhadap Pemilihan Karier

By | September 22, 2012 at 11:11 pm | No comments

Sama tapi tak serupa Lokasi Kejadian: Bilik Kaunselor di sebuah universiti. Pelajar A: Prof, pening saya prof.. Professor: Kenapa ni? Pelajar A: Saya tak fahamlah prof. Saya yang terlebih sensitif ke roomate saya yang terkurang sensitif? Hari-hari ada je perangai...

Posted in: Artikel Bacaan, Remaja dan Mahasiswa

Panduan Pemilihan Karier

Panduan Pemilihan Karier

By | July 12, 2012 at 11:02 pm | No comments

Karier, persoalan yang seringkali menjadi tanda tanya bagi setiap mahasiswa serta mahasiswi. Bagi mereka, persoalan ini amat mustahak kerana ia bakal menentukan hala tuju kehidupan dalam fasa yang seterusnya. Kajian menunjukkan peratusan pelajar yang telah menetapkan dan menuju...

Posted in: Artikel Bacaan, Remaja dan Mahasiswa

Stress Vs Strong

Stress Vs Strong

By | May 24, 2012 at 8:08 am | No comments

Current Student’s Status Update Quiz fever: Ngee... too lazy too read ;( Exam season: Argh!! Too much too read.. A lot to remember.. How come?? Assignment: Boring. Extremely lazy. No idea.. Nothing to write. But, deadline just around the corner. Ouch! Etc: Family matters,...

Posted in: Remaja dan Mahasiswa

Hatimu memerlukannya

Hatimu memerlukannya

By | May 14, 2012 at 4:13 pm | No comments

Hatimu memerlukannya Realiti dunia, masa berlalu, musim berganti. Usia menginjak dewasa. Dahulunya kanak-kanak.. Kini melangkah ke alam remaja dan pastinya ramai yang menunggu masa untuk bergelar mahasiswa. Pasti! Itu impian ramai remaja. Kerana itu, minda diasak pelbagai...

Posted in: Remaja dan Mahasiswa

Hatimu Memerlukannya

Hatimu Memerlukannya

By | May 14, 2012 at 10:12 am | No comments

Realiti dunia, masa berlalu, musim berganti. Usia menginjak dewasa. Dahulunya kanak-kanak.. Kini melangkah ke alam remaja dan pastinya ramai yang menunggu masa untuk bergelar mahasiswa. Pasti! Itu impian ramai remaja. Kerana itu, minda diasak pelbagai persoalan dan tanda...

Posted in: Remaja dan Mahasiswa

Matematika Kehidupan

Matematika Kehidupan

By | May 14, 2012 at 10:08 am | No comments

"Ketika ditanya tentang HARAPAN hampir semua orang akan menjawab dengan begitu tegas dan yakin, "Saya ingin bahagia". Namun hakikatnya terlalu sedikit yang benar-benar memahami apa yang dimaksudkan dengan kebahagiaan. Seringkali manusia menilai kebahagiaan itu dengan banyaknya...

Posted in: Remaja dan Mahasiswa

© 2012 KeARAH. All rights reserved.
Created by: Faiz Shukri